Pekarsku djelatnost predstavlja trgovačka radnja ili poduzeće u kojem se proizvode pekarski proizvodi od tijesta poput kruha, peciva, buhtli, krafni i sl. koji se toplinski obrađuju pečenjem. Ukoliko poduzetnici žele obavljati gospodarsku djelatnost prvi uvjet koji moraju zadovoljiti je ispunjavanje minimalno tehničkih uvjeta. Nakon što se zadovolje minimalno tehnički uvjeti za obavljanje pekarske djelatnosti potrebno je dostaviti normative o utrošku namirnica koje se prodaju u pekarnici kako bi se moglo voditi robno knjigovodstvo te kako bi poduzetnik imao uvid u karticu robe. U obavljanju pekarske djelatnosti posebnu važnost ima vođenje knjige KEUB koja predstavlja evidenciju ulaza brašna, dnevnu evidenciju potrošnje brašna, gotovih smjesa i koncentrata te dnevnu evidenciju o proizvodnji pekarskih proizvoda koja se vodi u kilogramima dok se za ostale proizvode vodi robno knjigovodstvo. Hrvatska obrtnička komora je za pekarsku djelatnost utvrdila dopuštenu razinu kala, rastepa, loma i kvara tijekom proces proizvodnje pekarskih proizvoda. Pošto pekari većinom rade sa gotovinom prilikom prodaje pekarskih proizvoda potrebno je od Financijske agencije pribaviti digitalni certifikat kako bi se identificirao obveznik fiskalizacije. Svaki račun kojeg isporuči poduzenik mora imati elemente kao što su naziv i adresa izdavatelja, datum i vrijeme izdavanja računa, opis poslovne transakcije, vrijednost transakcije, broj računa, razradu računa prema zakonu o PDV-u, oznaku opratera na naplatnom uređaju, način plaćanja bilo to gotovina, kartica ili transakcijski račun, te JIR i ZKI. Osim toga poduzenik mora prijaviti svoje radno vrijeme u nadležnoj poreznoj upravi što se može odraditi putem sustava e-porezna te pripaziti da ne izdaje račune izvan svoga radnog vremena. Računovodstvo pekarske djelatnosti prikuplja, obrađuje te utvrđuje ispravnost knjigovodstvenih isprava na mjesečnoj razini potrebnih za obračun PDV-a i porezna na potrošnju ukoliko se u pekarnici prodaju bezalkoholna pića koji primjerice u gradu Zagrebu iznosi 2% te se sastavljaju obrasci koji se putem sustava e-porezna dostavljaju nadležnoj poreznoj upravi. Osim toga vodi se blagajna poduzetnika te ga se obavješčuje kada treba napraviti polog iz blagajne na žiro račun kako se ne bi premašio blagajnički maksimum koji je naveden na internom aktu poduzetnika. Nadalje računovodstvo prikuplja i knjiži račune vezane za troškove pekarske djelatnosti poput troškova najamnine, režija, goriva za osobne automobile, osiguranja te evidentira primke koje se odnose na robu koja se troši radi pripreme pekarskih proizvoda. Ukoliko poduzetnik ima djelatnike on mora voditi evidenciju o radnom vremenu svojih djelatnika što dostavlja računovodstvu koje u ime njega na mjesečnoj razini obračunava plaće i dostavlja isplatne liste u dva primjerka koje se daju na potpis djelatnicima s time da jednu zadržava djelatnik a jednu uzima poslodavac koja je potpisana od strane djelatnika. Na kraju poslovne godine sastavljaju se porezne prijave ukoliko je poduzenik obveznik poreza na dohodak ili godišnji financijski izvještaji (BIlanca, RDG i bilješke) ukoliko je poduzetnik obveznik poreza na dobit te svi ostali izvještaji koje zahtjeva porezna uprava i Ministarstvo financija.
Date: 3. siječnja 2019.
Client: Pekarnica Britanac 2
Skills: Knjiženje cjelokupne dokumentacije, obračuni plaća,obračun PDV-a i poreza na potrošnju, vođenje robnog knjigovodstva, sastavljanje GFI ili poreznih prijava te poslovno savjetovanje radi unaprijeđenja poslovanja
Category: