Ugostiteljstvo je djelatnost koja se sastoji od usluživanja hrane i pića te pružanja usluga smještaja klijentima. Najčešće ugostiteljsku djelatnost obavljaju trgovačka društva, trgovci pojedinci, neprofitne organizacije i obrtnici. Ukoliko poduzetnici žele obavljati gospodarsku djelatnost prvi uvjet koji moraju zadovoljiti je ispunjavanje minimalno tehničkih uvjeta. Nakon što se zadovolje minimalno tehnički uvjeti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti potrebno je dostaviti normative o utrošku namirnica, pića i napitaka koja se uslužuju u ugostiteljskom objektu kako bi se moglo voditi robno knjigovodstvo te kako bi poduzetnik imao uvid u karticu robe. Pošto ugostitelji većinom rade sa gotovinom prilikom pružanja usluga potrebno je od Financijske agencije pribaviti digitalni certifikat kako bi se identificirao obveznik fiskalizacije. Svaki račun kojeg isporuči ugostitelj mora imati elemente kao što su naziv i adresa izdavatelja, datum i vrijeme izdavanja računa, opis poslovne transakcije, vrijednost transakcije, broj računa, razradu računa prema zakonu o PDV-u, oznaku opratera na naplatnom uređaju, način plaćanja bilo to gotovina, kartica ili transakcijski račun, te JIR i ZKI. Također ugostitelj mora prijaviti svoje radno vrijeme na poreznoj što se može odraditi putem sustava e-porezna te pripaziti da ne izdaje račune izvan svoga radnog vremena. Računovodstvo ugostiteljske djelatnosti prikuplja, obrađuje te utvrđuje ispravnost knjigovodstvenih isprava na mjesečnoj razini potrebnih za obračun PDV-a i porezna na potrošnju na alkoholna i bezalkoholna pića koji primjerice u gradu Zagrebu iznosi 2% te se sastavljaju obrasci koji se putem sustava e-porezna dostavljaju nadležnoj poreznoj upravi. Osim toga vodi se blagajna poduzetnika te ga se obavješčuje kada treba napraviti polog iz blagajne na žiro račun kako se ne bi premašio blagajnički maksimum koji je naveden na internom aktu poduzetnika. Nadalje računovodstvo prikuplja i knjiži račune vezane za troškove ugostiteljstva poput troškova najamnine, režija, goriva za osobne automobile, osiguranja te evidentira primke koje se odnose na robu koja se troši radi pripreme hrane i pića. Ukoliko poduzetnik ima djelatnike on mora voditi evidenciju o radnom vremenu svojih djelatnika što dostavlja računovodstvu koje u ime njega na mjesečnoj razini obračunava plaće i dostavlja isplatne liste u dva primjerka koje se daju na potpis djelatnicima s time da jednu zadržava djelatnik a jednu uzima poslodavac koja je potpisana od strane djelatnika. Na kraju poslovne godine sastavljaju se porezne prijave ukoliko je poduzenik obveznik poreza na dohodak ili godišnji financijski izvještaji (BIlanca, RDG i bilješke) ukoliko je poduzetnik obveznik poreza na dobit te svi ostali izvještaji koje zahtjeva porezna uprava i Ministarstvo financija.
Date: 2. siječnja 2019.
Client: Ugostiteljski obrt Big Mamma Grill
Skills: Knjiženje cjelokupne dokumentacije, obračuni plaća,obračun PDV-a i poreza na potrošnju, vođenje robnog knjigovodstva, sastavljanje GFI ili poreznih prijava te poslovno savjetovanje radi unaprijeđenja poslovanja
Category: